Friday, 23 June 2017

一個人去清萊 之 出發篇


  好啦,係我錯,我以為2017年,boarding pass係可以直接scan電話個bar code。錯哂啦,人類雖然已經去過月球,可以唔開刀做微創手術,甚至對量子力學都有一定嘅認識,但,boarding pass,仲係要列印出來。

  但錯嘅又唔止我一個。當我1300 call好fedex,save埋份minutes,九秒九離開公司衝落去搭地鐵去中環站轉機場快線,果頭仲諗緊張機票先八百幾蚊,搭機場快線又用咗百幾蚊,條數點計先,果頭又已經到了。一落車,機場的工作人員叔叔問我咩機,我俾電話boarding pass佢睇,佢話我冇野寄可以直接去離境大堂。

  結果呢,我就俾入境處的姐姐叫我行番去terminal 2整番張「傳統的」登機證。

  行到過來自然又係排,好在online check in條隊快好多。好不容易終於過海關。因為我都是第一次唔寄艙,而揹哂d化妝品、洗頭水係身,所以都有d淆。上網睇過每支唔可以超過100ml,然後用黃加藍變綠裝好,過關比想像中快,拎都唔駛拎出來,直接過就得。👍


  來到離境大堂,少不免又係食Popeye個咸味鬆餅,有時我甚至覺得,我常常咁渴望去旅行,部份原因都係要食呢個鬆餅。


  食完鬆餅,開埋戶口海外ATM設定,買埋水,行到去閘口仲諗住叉下電,原來已經上得機了。所以說,早兩個鐘來機場真係必須。


   好地地飛機點解要叫叉燒包?你會唔會叫叉燒包做飛機?

   未起飛已經訓著左,但好在後來醒一醒,空姐問Are you from Thailand,答了Hong Kong,差d冇得拎Arrival form 😂


   清萊時間1815左右就落機,心諗咪仲趕得切睇鐘樓個幻彩詠清萊!少年真係太天真。落左機,自然就係排入境,見到truemove就係度賣緊sim card,7 Days 200B,諗住都ok啦但,唔對路啊說時遲那時快,過關條隊長左咁多既!本著「我就唔信出到去冇」的心情,死回過去排番已經長咗好多嘅隊。清萊機場都算有先見之明,提供兩個鐘免費wifi,原來真係用得著的。


  好不容易終於過了關,出面竟然得一檔賣sim card,7 days 249B⋯真是肉隨砧板上。其實看檔的妹妹都已經做到唔停手,但實在太多人排,佢仲又要逐個影passport,入左card仲要搞一大堆setting⋯ 總結是,到我真正離開機場時,已經是1920左右。


   Welcome to Chiang Rai。清萊機場好像比清邁機場仲細d,而且好像不見有的士站。我出了門口,有幾個司機向遊客招徠,我向其中一個出示了hostel地址,他開價200B,我便跟他上了車。



   上車後有一刻想過如果他要車我去賣豬仔我便死了,慌忙開google map看看自己身處的位置,確認他是不是正向著hostel的方向駛去。結果自然是虛驚一場,反而有點覺得這樣猜度人家很過意不去。司機問我明天去哪裏,我說清盛吧,然後我們經過巴士站時他還提我:明天你就在這裏乘巴士到清盛啊,從hostel走過來很快。


   我真是小人之心。
   

   我今次住的是這間Happynest Hostel。離清萊夜市約五分鐘步行的距離。雖然只是一間小小的hostel,但在各網站評價都甚高。我出發前看過有三間心水的,有一間目前正在搬遷不開放,另一間看起來會有很多四腳蛇我怕到時連夜大呼小叫被趕走,所以最終選了這間。但我怎麼會以為這間就沒有四腳蛇呢?

Image may contain: people sitting, table and indoor Image may contain: table and indoor

   還未行到房間,大批四腳蛇已在等候著我。我只好硬著頭皮,誠心祈求房裏沒有四腳蛇。


   幸好沒有。房間算十分乾淨清潔。雖說是六人房,但這晚只有我,因此我可以優先選床。我本來覺得睡上架床較好,在上面自成一角不怕被打擾,但一想到天花板可能會有四腳蛇掉下來,最終我還是選了下架床。




   環境很不錯吧。

   Hostel提供lockers,你要自己帶把鎖去,但其實也十分方便。整頓好,就要出發去夜市了。我要買沐浴露、牙膏、防曬,以及…SD card。


   7-11有各種便宜而看起來可靠的旅行裝日用品。

   買SD card完全是出於我自己智障,出發前沒有檢查清楚,到埗後才影了一張,它竟然就跟我說已經full了。我走進一家照相館查詢,掌櫃說有32GB,然後桌下有東西在動…我才發現有人(應該是他太太吧)正躺著,她把手伸進櫃拿了把鎖匙給他,他打開發黃的櫥櫃門拿出SD card給我看,開價1500B。

   太貴了。我謝過他們便離開。轉角有間7-11,進去問,那位像泰劇主角的店員弟弟叫我去泰航旁邊專賣電子用品的店看看,那裏應該有。

   買是買到了,但已花了650B,我明天又要重新換錢了。


   清萊夜市我兩年前來過,其時在此處見過一個頭髮卷曲、棕色眼睛水汪汪、大約四五歲的小女孩向遊客討錢。我們當時在這間雪糕店請了她吃朱古力雪糕,然而時至今天我仍不知道到底這樣做對她好處還是壞處更多… 再次來到這兒,卻見不到她,一方面希望她已得到援助、上學讀書,一方面卻怕她命途更坎坷…


   

   晚飯。清萊夜市有個像food court的地方,你點了食物、飲品,可以坐著一邊吃一邊欣賞歌舞表演,像俗語說的十分chill。我點了青木瓜沙律、炒芥蘭、啤酒,神經開始鬆弛下來。


   鄰桌的洋人探過頭來,問道:青木瓜沙律好吃嗎?我說好吃啊,然後便談了幾句。他已經去過老撾、馬來西亞等地,又說去過中國幾個地方,但未來過香港。

   "Is Hong Kong China?"

    "Just Hong Kong. Like Barcelona maybe?" 他說oh ok。




   趁商舖未全關門,我趕忙去逛一逛。泰北有各式各樣的紡織品,價廉物美。縱然未學會分辦哪種花紋是拉鈷族、哪種是苗族,我總是喜歡穿戴他們的衫袋。


   最終買了這個150B的斜孭袋和220B的長褲。賣袋的店主最初以為我是泰國人,一直跟我說泰文。這種情況在我一家人很常見,她最後竟主動降我價,由原價160B降至150B。

   泰國褲我其實已有很多,但這條腰間民族紋、下身淨色綿質鬆身真的好吸引,感覺襯高跟鞋還可以上班,所以忍不住買了。



   買齊了裝備,我沿著沒有街燈的街道、刻意與佈滿四腳蛇的牆保持著距離,急步回旅館休息,準備明天一!個!人!往!清!盛!

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